Plekjes en vlekjes: cherry angiomen / kersenwratjes
27 augustus 2019
Plekjes en vlekjes: fibroma pendulans/ steelwratjes
9 september 2019

Plekjes en vlekjes: verrucae seborroica/ ouderdomswratten

Vorige week plaatste wij een blog over kersenwratjes. Vandaag ook een blog over wratten, maar wel met een heel ander beeld dan cherry angiomen. Een veel voorkomende wrat is een ouderdomswrat. In deze blog bespreken we kort wat dit voor een plekje is en uiteraard ook of er iets aan te doen is.

Wat zijn ouderdomswratten?

Ouderdomswratten zijn veel voorkomende plekjes op de huid. Hoe ouder we worden, hoe meer we ze ontwikkelen. Het zijn goedaardige plekjes en ze zien eruit als donkerbruine tot zwarte, en soms zelfs huidkleurige, (verspreide) bultjes op de huid. Ze kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn (gemiddeld 0,5-1,0 cm) en komen voornamelijk op de romp voor. De hoeveelheid ouderdomswratten die iemand heeft kan heel erg variëren, van enkele tot wel honderden. De voorkeurslocaties van ouderdomswratten zijn in het gezicht rond de slapen, de romp en de handruggen.

Het woord ‘wratten’ zou kunnen veronderstellen dat een virus de oorzaak is van het ontstaan, maar dat is niet zo. Het is nog onbekend hoe ouderdomswratten precies ontstaan. Bij mensen die veel in de zon komen ontstaan ouderdomswratten eerder dan bij mensen die weinig in de zon komen. Verder speelt erfelijkheid een rol.

 

                

 

Wat kun je eraan doen?

Ouderdomswratten zijn goed te herkennen voor ons als huidtherapeut en tevens zeer succesvol te behandelen. We zijn getraind om goedaardige huidtumoren te kunnen onderscheiden van eventuele kwaadaardige tumoren.

Met onze laser branden we de wratten weg. Hierbij kun je een stekend en warm gevoel ervaren. Na de behandeling ontstaat na een paar dagen een korstje op de behandelde wratten, waarna deze vanzelf van de huid zullen vallen. Dit gebeurt meestal na 1-2 weken.

Afhankelijk van het aantal ouderdomswratten zijn er per gebied 1 tot 3 behandelingen nodig. Het is mogelijk dat de verhevenheden in de toekomst terugkomen en onderhoud in de vorm van herhaalbehandelingen nodig is.

 

Geïnteresseerd en wil je meer informatie? Neem dan even contact met ons op via info@huidtherapie4yourskin.nl of bel naar 0318-553304.