Plekjes en vlekjes: lentigo solaris/ ouderdomsvlek
24 september 2019
Hallo zon!
6 april 2020

Moedervlekken

Moedervlekken hebben we allemaal, de een zelfs nog wat meer dan de ander. De hoeveelheid moedervlekken die je hebt wordt deels genetisch bepaald, maar heeft ook te maken met hormonen en de hoeveelheid zonblootstelling die je hebt gehad op jongere leeftijd. We worden daarnaast ook steeds meer op de feiten gedrukt van de hoeveelheid huidkanker die voorkomt in Nederland en worden geadviseerd om moedervlekken goed in de gaten te houden. Maar hoe weet je nou of een moedervlek zich raar gedraagt en een melanoom zou kunnen zijn? En hoe ontstaan moedervlekken eigenlijk? Hieronder een korte uitleg!

 

Hoe ontstaan moedervlekken?

Moedervlekken zijn niks anders dan ophopingen van pigmentcellen, beter bekend als melanocyten. Bij een moedervlek zitten deze cellen op een hoopje bij elkaar en produceren melanine, wat een donkere kleur aan de huid geeft en dus een moedervlek veroorzaakt. De kleur van een moedervlek is afhankelijk van de hoeveelheid melanocyten op een plek plus de hoeveelheid melanine die zij produceren.

 

Hoe controleer je een moedervlek?

Wanneer een moedervlek veranderd, gaat bloeden of jeuken, kan het nodig zijn om een extra controle door de huisarts te laten uitvoeren. Het gebruiken van de ABCDE-methode kan een mooie manier zijn om dit soort veranderingen te monitoren.

 

ABCDE-methode

 

Asymmetry: Dit houdt in dat de ene helft van de moedervlek niet overeenkomt met de andere helft. Bij melanomen zien we vaak dit soort asymmetrie.

 

Border: De randen van een melanoom zijn vaak grillig en onregelmatig te noemen.

 

Color: Wanneer je merkt dat de kleur van een moedervlek veranderd of als er meer dan 2 kleuren in de vlek aanwezig zijn (zwart, bruin, grijs, blauw, rood of wit), is het verstandig om de moedervlek door een huisarts te laten controleren.

 

Diameter: Melanomen of onrustige moedervlekken zijn vaak groter dan 6 mm.

 

Evolution: Dit houdt in dat de moedervlek is veranderd over de tijd heen. Altijd verstandig om dan een arts te bezoeken.

 

Zo ben je hopelijk wat meer op de hoogte van wat je allemaal kan verwachten van een moedervlek. Niet elke verandering hoeft iets te betekenen, maar beter te vaak een bezoek aan de arts dan te weinig!