Plekjes en vlekjes: fibroma pendulans/ steelwratjes
9 september 2019
Moedervlekken
11 oktober 2019

Plekjes en vlekjes: lentigo solaris/ ouderdomsvlek

We hebben een mooi zonnig weekeinde achter de rug. Heerlijk, maar het zonnige weer is een medeveroorzaker van het krijgen van ‘bruine vlekjes’ op ons lichaam.

‘Bruine vlekjes op een gerimpelde hand’, ik denk dat we dit allemaal wel herkennen. Maar wat zijn dit voor een vlekjes? Lees maar mee.

 

Wat zijn lentigo solaris?

 Ouderdomsvlekken (lentigo solaris) is een veel voorkomende huidaandoening. Zo’n 90% van de Nederlanders van 60 jaar en ouder heeft wel één of meerdere ouderdomsvlekken. En als je denkt dat je nog te jong bent voor deze vlekken, dan zou dat wel eens tegen kunnen vallen. Want de vlekken kunnen al bij mensen van een jaar of 40 voorkomen.

Ouderdomsvlekken, ook wel levervlekken of zonnevlekken genoemd, zijn eigenlijk pigmentvlekken. Er is een duidelijke relatie tussen het ontstaan van lentigines en de hoeveelheid UV-stralen (zonlicht en zonnebank) waaraan de huid het hele leven is blootgesteld. Dus eigenlijk uiten de zonnestralen die je lichaam al die tijd hebben geraakt zich in deze pigmentvlekken.

Je ziet ze daarom voornamelijk op delen van het lichaam voorkomen die veel in de zon zijn geweest. Denk hierbij aan het gezicht, de handruggen, onderarmen en soms ook de onderbenen.

Hoe zien de vlekken eruit?

Je ziet vaak  scherp begrensde ronde, ovale of grillig gevormde licht- tot donker bruine egaal gekleurde vlekken. De doorsnede varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters. Meestal zie je 1 of 2 vlekken, soms meer bij elkaar, met name op de handruggen en onderarmen.

Wat kun je eraan doen?

Gelukkig kun je bij ons terecht voor het verwijderen van dit soort pigmentvlekjes! In onze praktijk werken we met een laser die pigmentvlekjes kan verminderen in hun uiterlijk. De laser schiet het pigment in de vlekjes kapot, waarna het lichaam dit kapot geschoten pigment kan opruimen. Verder is het mogelijk dat er na een behandeling een korstje op de pigmentvlek gevormd wordt. Deze valt er na 1-2 weken vanzelf af. Gemiddeld zijn er 1-3 behandelingen nodig om een lentigo solaris te behandelen.

 

Geïnteresseerd en wil je meer informatie? Neem dan even contact met ons op via info@huidtherapie4yourskin.nl of bel naar 0318-553304.