littekens
LITTEKENS
8 januari 2016
pigmentvlekjes
PIGMENT
8 januari 2016

ONGEWENSTE HAARGROEI

ongewenste haargroei

ongewenste haargroei

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme.

We spreken van hypertrichose bij overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat meestal in de puberteit.

Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van dunne donshaartjes kunnen stugge en donkere haren ontstaan op bijvoorbeeld de bovenlip, kin, bakkebaarden en de wangen.

Meestal wordt overbeharing veroorzaakt door een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed.

Erfelijkheid of ras kan ook een rol spelen. Vaak zien we dat mensen uit het Middellandse zeegebied meer haargroei hebben dan Noord Europese mensen. In dat geval is er dus eigenlijk geen sprake van overbeharing, maar vaak wordt de beharing wel als storend ervaren.

Gelukkig kunnen we overbeharing definitief behandelen. Afhankelijk van de locatie en de haarsoort kiezen we voor laserontharing of elektrische epilatie.


Behandelingen