GOEDAARDIGE HUIDTUMOREN
8 januari 2016
OEDEEM
8 januari 2016

LITTEKENS

Een stoornis in de wondgenezing kan een litteken veroorzaken. Met name diepere wonden, bijvoorbeeld bij brandwonden, bijtwonden of na een operatie, kunnen een verheven litteken achterlaten. Maar ook acne kan littekentjes achterlaten. Littekens kunnen dus door verschillende oorzaken ontstaan en er worden verschillende vormen van littekens onderscheiden.

Hypertrofische littekens

Een hypertrofisch litteken ontstaat meestal 6 tot 8 weken na de wondsluiting. In het weefsel zien we een abnormale ophoping van collageen in het wondgebied.

Keloïd

Keloïd is een verheven litteken dat zich uitbreidt tot buiten het gebied van de eigenlijke verwonding en wordt gekenmerkt door een huidkleurig, soms (fel)rood tot paars, glanzend, onregelmatig litteken.

Atrofische littens

Deze littekens liggen wat verzonken in de huid. Een bekend voorbeeld zijn de putjes die achterblijven na acne of na waterpokken.

Littekens behandelen we afhankelijk van het soort litteken met littekenmassage, microneedling, medical taping, camouflagetherapie, chemische peelings of microdermabrasie.

 


Behandelingen