Hallo zon!
6 april 2020
Laseren en de zon: de feiten
16 juli 2020

Pigmentvlekken; voorkomen is beter dan genezen!

Pigmentvlekken kunnen ontsierlijk zijn en je ouder laten lijken. Als je om je heen kijkt zie je dat het een probleem is dat veel voorkomt!

Pigmentvlekken zijn over het algemeen goed te behandelen, maar je moet wel geduld hebben. Over het algemeen is het beste resultaat te behalen door de combinatie van behandeling (laser/ peelings) en verzorgingsproducten. Gezien we nu even niet kunnen behandelen willen we je wat tips geven om pigmentvlekken zoveel mogelijk te voorkomen of niet erger te laten worden.

 

Wat is pigment?

Pigment (melanine) is een bruine kleur die gemaakt wordt door de pigmentcellen. De pigmentcellen (melanocyten) liggen in de onderste laag van de opperhuid. Doordat er kleine korreltjes pigment afgegeven worden aan de bovenste laag van de opperhuid, krijgt je huid kleur. Onder invloed van de zon krijg je meer werkende pigmentcellen en neemt de aanmaak van pigment toe. Als dit normaal werkt krijgt je huid een egale bruine kleur. Maar als dit proces verstoort is (bijvoorbeeld door hormonen, acne of wondjes) kunnen vlekken ontstaan.

Beschermen!

Het allerbelangrijkste is om je huid (vanaf nu, altijd) te beschermen tegen de zon. Zon speelt een grote rol bij het ontstaan en verergeren van pigmentvlekken. Een bruine huid biedt ook geen bescherming (nou heel minimaal. Je kunt dit vergelijken met SPF 4) aan de zon.

Je kunt het beste iedere dag, het hele jaar door, een dagcrème met bescherming tegen  uv-A en uv-B gebruiken. Op zonnige dagen smeer je je huid elke twee uur in (vergeet je oren en hals niet).

Door het gebruik van verzorgingsproducten met actieve ingrediënten rem je de pigmentaanmaak.

Exfoliëren

Regelmatig exfoliëren helpt ook. Bij exfoliëren wordt er gebruik gemaakt van een product op basis van zuren. Deze stoffen zorgen ervoor dat de dode huidcellen gemakkelijker loslaten doordat ze de verbinding tussen de cellen van de bovenste huidlaag verminderen.

Welke producten met actieve ingrediënten je het beste kan gebruiken lees je hieronder:

Ochtendroutine

Stap 1: reinigen

Zorg altijd dat je huid schoon is voordat je crème aanbrengt. Dus ook ’s morgens reinig je je huid als je uit bed komt. Maak je handen vochtig met lauwwarm water. 1/2 pompje(s) van het reinigingsproduct tussen vingers laten schuimen/verdelen. Aanbrengen op de huid en met een zachte druk roterende bewegingen maken, dit gedurende 45 seconden. Afspoelen onder de kraan en de restanten met een vochtige microvezeldoek afnemen.

Gebruik de Gly Clean  van Tebiskin of deEnergizing Cleanser van Toskani. Beide hebben een licht exfoliërende werking.

Stap 2: Serum

Breng het serum aan met de vingertoppen en masseer dit in de huid. Geef het serum de tijd om opgenomen te worden door de huid.

Gebruik het Radiance Mesoserum van Toskani. Dit krachtige serum vermindert fijne lijntjes, verheldert pigmentvlekken en reguleert de productie van het pigment.  Het geeft je huid ook een mooie glow.

Stap 3: dagcrème

Als het serum is ingetrokken kun je je dagcrème aanbrengen. Breng een kleine hoeveelheid aan over het gelaat en hals. Een à twee pompje is voldoende.

Gebruik als dagcrème de uv LC van Tebiskin of de Radiance Daily Cream van Toskani. Beide crèmes helpen de huid op drie punten: het vermindert het uiterlijk van donkere vlekken, verlicht de huid naar de oorspronkelijke kleur en biedt bescherming tegen de schadelijke UVA en UVB stralen van de zon.

Stap 4: zonbescherming

Beide dagcrèmes beschermen tegen de zon maar op zonnige dagen moet je om de 2 uur bijsmeren. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk af na applicatie. Je kan hiervoor je dagcrème gebruiken maar een los zonbeschermingsproduct heeft wel de voorkeur. Een dagcrème of make-up breng je namelijk nooit dik genoeg aan om echt de bescherming te krijgen die op de verpakking staat. Bovendien is er in producten met een SPF vaak geen ‘ruimte’ meer voor hoge concentraties andere actieve stoffen.

Smeer om de 2 uur ongeveer een halve theelepel zonbescherming  bij. Met deze hoeveelheid weet je dat je de bescherming haalt die op de tube staat.

Gebruik je geen make-up? Dan adviseren wij om de Sun Protection creamvan Toskani met SPF 30 over je dagcrème te smeren, iedere twee uur. Deze zonbescherming gaat niet alleen de eerste tekenen van veroudering tegen, maar heeft ook een herstellend effect heeft op je pigmentvlekken. Zinkoxide en titaandioxide beschermen de huid tegen schadelijke UV-stralen. De crème is zacht voor de gevoelige huid waardoor je hem ook rondom de ogen mag gebruiken.

Gebruik je wel make-up? Breng dan ’s morgens eerst Lycogel Breathable camouflage of tint  aan. Daarna kun je iedere twee uur een zonbescherming in poedervorm gebruiken. Je make-up blijft dan goed zitten en je beschermt je huid toch goed tegen de zon. Kies bijvoorbeeld de Sunday Brush. Sunday Brush is een effectief mineraal poeder die bescherming biedt tegen de alledaagse schadelijke UVA en UVB stralen. Het product breng je op een zeer simpele manier aan met een zachte zelfdoserende brush.

Avondroutine

Stap 1: Reinigen

Maak je huid ’s avonds altijd schoon. Ook als je geen make-up gebruikt. Maak je handen vochtig met lauwwarm water. 1/2 pompje(s) van het reinigingsproduct tussen vingers laten schuimen/verdelen. Aanbrengen op de huid en met een zachte druk roterende bewegingen maken, dit gedurende 45 seconden. Afspoelen onder de kraan en de restanten met een vochtige microvezeldoek afnemen.

Gebruik de Gly Clean van Tebiskin of de Energizing Cleanser van Toskani. Beide zijn heel handig om onder de douche te gebruiken en hebben een licht exfoliërende werking.

Gebruik hierna de Bamboo Hydratonic van Toskani. Een toner reinigt de huid grondig en verwijderd de laatste make-up restjes.

De toner ruikt lekker fris en revitaliseert en hydrateert de huid. De lotion heeft een zacht peelend effect, verwijdert dode huidcellen en stimuleert de cel vernieuwing. Daarnaast bereidt het de huid voor op een efficiëntere opname van serums en vochtinbrengende crèmes.

Stap 2: Booster

Gebruik nu een booster/ exfoliant om de huid licht te peelen.

Wij adviseren Gly C of de Gly C Strong van Tebiskin of de Clarifying Peel Booster van Toskani.

De Gly C en Gly C strong bestaan uit 4 flaconnetjes waardoor je lang met het product en ze doelgericht in kan zetten als een pigmentvlek bijvoorbeeld toch wat donkerder is geworden.

De Clarifying peel booster van Toskani bevat een hoge concentratie aan glycolzuur en daarom extra geschikt voor een huid met pigmentvlekjes of hier gevoelig voor is.

Als je merkt dat je huid wat droger wordt door het gebruik van de boosters kun je er ook voor kiezen deze af te wisselen met een ampul. Gebruik een paar avonde achter elkaar een booster daarna een paar avonden een ampul. Een ampul  bevat hoog geconcentreerde ingrediënten en verzorgt de huid intensief die naast anti-ageing ook werken op pigmentvlekjes en zonschade. Probeer de Radiance ampullen maar eens. Een echte aanrader!

Stap 3: nachtcrème

Als je Booster/ Ampul goed is ingetrokken kun je je nachtcrème aanbrengen. Gebruik ook hierbij een nachtcrème met actieve ingrediënten om pigmentvlekken tegen te gaan.

Ons advies: LC van Tebiskin. Deze crème is een lichte emulsie die makkelijk uitsmeert en helpt pigmentvlekjes te vervagen en de pigmentaanmaak remt.

 

Heb je last van donkere kringen/ vlekken rond de ogen dan kun je een oogcrème gebruiken. Mijn favoriet is de Radiance eye contour van Toskani. Deze bevat een licht glansje om donkere kringen minder zichtbaar te maken. Daarnaast verminderd hij ook nog eens de kraaienpootjes 🙂

 

Blijf je goed beschermen tegen de zon, want pigmentvlekjes zijn te behandelen maar voorkomen is beter dan genezen.

 

Mocht je nog vragen hebben of wil je een persoonlijk huidadvies? Vul dan ons online huidadvies formulier in!