LITTEKENS
8 januari 2016
overbeharing kin vrouw
ONGEWENSTE HAARGROEI / OVERBEHARING
8 januari 2016

OEDEEM

primair lymfoedeem

primair lymfoedeem

Oedeem is een ophoping van vocht tussen de cellen. Er zijn verschillende vormen van oedeem en hebben dan ook een verschillende oorzaak.

Veneus oedeem

Vermoeide benen, spataderen, sokken die in de enkels blijven staan, het zijn allemaal klachten die erop duiden dat er problemen aan het vaatsysteem zijn.

Wanneer de aderen niet goed werken, kan het bloed niet meer goed worden afgevoerd richting het hart en ontstaat er een hoge druk in de vaten. Omdat met name vanuit de enkels het bloed tegen de zwaartekracht in omhoog richting het hart moet, ontstaan hier vaak de eerste klachten. De druk in de vaten van de enkels verhoogt hierdoor en om de druk te verlagen treedt er vocht uit de bloedvaten. Dit uittredende vocht is oedeem. Problemen die op de lange duur kunnen ontstaan door verzwakte vaten en oedeem zijn o.a. spataderen, trombose, vaatontsteking en een open been. Al deze problemen worden ook wel C.V.I. genoemd (chronische veneuze insufficiëntie).

Lymfoedeem

Het vaatstelsel is voor de meesten wel bekend, maar naast het bloedvatstelsel hebben we ook een zuiverings-en afvoerstelsel. Dit is het lymfestelsel. Het zorgt voor de afwatering, het vettransport en het beschermt ons tegen virussen en bacteriën die ons ziek kunnen maken.

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Het is een  gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht.

Zwelling, een zwaar gevoel, pijn en beperkingen in de beweging zijn klachten die hierdoor kunnen ontstaan. Maar ook huidafwijkingen en infecties kunnen optreden.

Lymfoedeem kan worden veroorzaakt door een operatie, trauma, wondroos, bestraling of C.V.I. In deze gevallen spreken we van secundair lymfoedeem. Wanneer er bijvoorbeeld een lymfknoop wordt verwijderd, wordt het lymfstelsel beschadigd. Soms kan de rest van het stelsel de functie overnemen, maar helaas komt het ook voor dat het lymfstelsel de aanvoer van vocht niet meer aankan. Er blijft dan lymfoedeem achter in de weefsels.

De oorzaak kan ook aangeboren zijn, in dat geval spreken we van primair lymfoedeem. Vanaf  de geboorte zijn er dan minder lymfevaten aanwezig. Wanneer het lymfstelsel de aanvoer niet meer aan kan, kan lymfoedeem ontstaan.

Lipoedeem

Bij lipoedeem is er een chronische stoornis in de aanmaak van vetcellen bij vrouwen. Doordat vetcellen vergroot zijn kunnen ze niet goed worden afgevoerd. Lipoedeem ontstaat vaak in de puberteit of tijdens andere hormonale veranderingen. Bij lipoedeem zijn grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet zichtbaar onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. Ook kunnen de armen zijn aangedaan, maar dit komt minder vaak voor. Deze vetcellen trekken ook vocht aan, vandaar de naam lipoedeem. Kenmerkend bij lipoedeem is dat de benen en/of armen t.o.v. de romp groter zijn. Omdat de vetcellen niet goed worden afgevoerd heeft lijnen geen effect; de benen en/of armen zullen niet slanker worden. Een ongezonde leefstijl zal de klachten daarentegen wel verergeren. In tegenstelling tot lymfoedeem blijven de voeten bij lipoedeem wel slank.

Klachten die vaak voorkomen bij lipoedeem zijn een gevoelige huid,  snel blauwe plekken, cellulitis en het tegen elkaar schuren van de benen.


Behandelingen