laserontharing oksels Diode Lightsheer ET
LASERONTHAREN
28 december 2015
MICRODERMABRASIE
28 december 2015

Oedeem is een overmatige vochtophoping in een deel van het lichaam waardoor het bettreffende lichaamsdeel opzwelt. Een oedeembehandeling kan bestaan uit manuele lymfedrainage, zwachtelen, lymftape, lymfapress, ademhalingsoefeningen en het aanmeten van therapeutische elastische kousen.

Naast het bloedvatstelsel, dat bestaat uit aderen en slagaderen, kent ons lichaam ook het lymfvatstelsel. Dit bestaat uit lymfvaten en lymfklieren. Wanneer er schade ontstaan is aan een van deze stelsels, kan er vocht gaan ophopen. Deze vochtophopingen noemen we oedeem. Oedeem maakt het bewegen lastiger en pijnlijk en het is niet verstandig om er lang mee door te lopen. De huid kan na verloop van tijd gaan verkleuren en verharden. Dit krijgt uiteindelijk een chronisch karakter. Het is belangrijk dat u op tijd met oedeemtherapie begint, om verergering van de klachten te voorkomen.

Met oedeemtherapie stimuleren we de afvoer van het vocht. Oedeemtherapie is een verzamelnaam van verschillende behandelmethoden. Om uw klachten optimaal te behandelen combineren wij vaak meerdere methoden.

Manuele lymfdrainage

Dit is een massagetechniek waarbij we, door zacht pompende bewegingen, de vochtopname door de lymfvaten stimuleren en het functioneren van goede vaten bevorderen. Met speciale oedeem- en fibrosegrepen maken we verhard weefsel (fibrose) soepeler.

Zwachtelen

Na de manuele lymfdrainage wordt er om het behandelde lichaamsdeel een compressieverband aangelegd. Dit is noodzakelijk om het terugstromen van oedeem tegen te gaan. Tijdens het dragen van de zwachtels is bewegen aan te raden. Beweging stimuleert de lymfevaten, waardoor overtollig vocht wordt afgevoerd. Zwachtels kunnen dag en nacht worden gedragen.

Intermitterende pneumatische compressie (lymfapress)

Als aanvulling op de manuele lymfdrainage maken wij gebruik van de lymfapress. Dit is een drukgolfapparaat die zorgt voor de afvoer van het lymfoedeem en in sommige gevallen voor het versoepelen van fibrose.

Lymftaping

Er kan, als ondersteuning van de oedeemtherapie, lymftape worden gebruikt. De tape heeft een liftende werking op de huid. Er ontstaat meer ruimte in het gebied van de onderhuid, waar o.a. bloedvaten, lymfvaatjes en zenuwuiteinden liggen. Hierdoor wordt de lymfestroom gestimuleerd en de zenuwpijn verminderd. Lymftape kan een aantal dagen blijven zitten.

Bewegingsoefeningen

Tijdens de behandeling krijgt u adviezen en worden oefeningen uitgelegd die gericht zijn op uw persoonlijke situatie. Met behulp van de werking van de spieren kan de afvoer van het vocht bevorderd worden. Door oefeningen te doen kan de functie van de ledematen verbeteren of goed blijven. Met behulp van ademhalingsoefeningen wordt de aanzuigwerking van het lymfestelsel ondersteund.

Therapeutisch elastische kousen (steunkousen)

Aan het einde van de behandelperiode, wanneer de omvang zo smal mogelijk is, wordt er een steunkous aangemeten om het behaalde resultaat te behouden. We meten de omvang van uw armen of benen zeer nauwkeurig en zoeken samen met u een geschikte kous uit, waarbij er meestal keuze is uit verschillende kleuren. De kous wordt besteld en binnen twee weken aan u geleverd.

 

 

DIRECT EEN AFSPRAAK MAKEN

Gerelateerde aandoeningen